2012. július 1., vasárnap

Napozási tippek!

bellepoule

A bőrnek saját védelmi rendszere van, mely bizonyos ideig óvja a kivörösödéstől és a napégéstől. Átlagosan ez az idő eltér, valakinél mindössze 5, másnál akár 40 perc is lehet.

Különböző fototípusok
A fototípus azt határozza meg, hogy kinek, hogyan reagál a bőre a napsugárzásra. A bőrtípusokat 5 nagy csoportba sorolhatjuk.

• Az első csoportba tartoznak a fehér, nagyon érzékeny, szeplős bőrűek, akik 5-10 perc napozástól kipirulnak, és nem ritkán le is égnek.
• A második csoportba tartoznak a kevésbé érzékeny, világos bőrűek, akiknek átlagosan 10-20 perc napozás után pirosodik ki a bőrük.
• A harmadik bőrtípusba tartozók már szerencsésebbek, folyamatosan képesek barnulni, bőrük önvédelmi rendszere pedig 30 percet bír károsodás nélkül.
• A negyedik csoportba soroljuk a barna bőrűeket, ők az igazán szerencsések, könnyen és szépen barnulnak, és 40 percet is tartózkodhatnak a napon anélkül, hogy leégnének.
• Az ötödik csoportba pedig a nem európai népcsoportok tartoznak, bőrük igen jelentős mennyiségű melanint tartalmaz, alapszínük sötétbarna, fekete.

A fényvédő faktorszám jelentősége
Az SPF (angolul Sun Protection Factor) az adott napkrém UVB-szűrőképességére utal, megmutatja, hányszorosára nő bőrünk leégéssel szembeni védekezőképessége. Ha például naptej használata nélkül maximum 20 percet tartózkodhatunk a napon, egy 15-ös faktorú fényvédő krémmel ezt az időt kitolhatjuk, egészen pontosan 5 órára növelhetjük.
A képlet a következő, bőrünk védekezőképessége időben mérve szorozva a napvédő termék faktorszámával (20*15 = 300 perc).

A napozás mértékét befolyásoló egyéb tényezők:
A saját bőrszín és a fényvédő termék faktorszáma mellett a napozás mértékét a napszakhoz és a tengerszint feletti magassághoz is igazítani kell. Az UV-sugárzás mértékét 0–10 közötti indexszámmal, az UV-indexszel jellemzik. Magyarországon ennek értéke a nyári hónapokban is 5–7 között van, azonban például Görögországban ez az érték magasabb.

Hamis mítoszok:
Nem éget a nap, ha felhős az ég.
Vízben nem lehet leégni.
A sötét bőr nem ég le.
Minimum 30 perc napozás után éghetünk csak le.
A reggel használt fényvédő krém elegendő.
Az árnyék a legjobb védelem a nap ellen.



Napozáshoz én a Gerovital Sun termékeket ajánlom és, hogy miért:
A Gerovital Sun napozótermékek egészségre nem ártalmas UVA- és UVB-szűrőket tartalmaznak. A körömvirágolaj csökkenti a gyulladásokat, nyugtatja és ápolja az érzékeny bőrt, az E-vitamin pedig segít megőrizni a bőr természetes szépségét és fiatalságát.

A Gerovital Sun termékek nem tartalmazzák a napvédőkben gyakorta megtalálható, népszerű oxibenzon fényvédő szert, amely a legújabb tanulmányok szerint felboríthatja a szervezet hormonháztartását, továbbá sejtelváltozásokat és rákos megbetegedést okozhat. A Gerovital Sun krémek parabénmentesek és vízállóak.


Ti milyen napfényvédőket használtok? 

2 megjegyzés:

  1. Én a Dm saját márkáját használom és egy rossz szavam nem lehet ró.:)
    http://coralinevilag.blogspot.hu/2012/06/napozas-es-ami-kell-hozza.html

    VálaszTörlés
  2. Én is próbáltam sokat, az a lényeg, hogy ilyen időben használjunk fényvédőt! Sokan tévhitben élnek és szerintük csak akkor kell ha az ember strandra megy! Sokkal jobban fel kellene hívni az emberek figyelmét! Jó cikket írtál nagyon hasznos!

    VálaszTörlés