2011. szeptember 19., hétfő

Ráncok megelőzése 1. rész!

Szerintem fontos, már 20 éves kor felett odafigyelni és tájékozódni, a ráncok megelőzéséről! Nem 35-40 évesen kell rácsodálkozni, és kétségbe esni,hogy mit is kezdhetnénk a kialakult ráncokkal hanem fiatalon odafigyelni és megelőzni!
De hogyan is alakulnak ki a ráncok és miként előzhetjük meg őket? Ebben szeretnék segíteni nektek!

A dinamikus ráncok azok, amelyek a mimikai izmok mozgásai hatására jönnek létre, ezek ellen nem tehetünk, de a statikus ráncok azok, amelyek külső és belső tényezők hatására jönnek létre, ezek ellen már tehetünk.
Milyen tényezők segítik a ráncosodást?

Ami a legfontosabb, hogy a genetika is nagy szerepet játszik ebben, mert e is egy örökletes hajlam valaki ráncosodásra hajlamosabb valaki nem!

Uv sugárzás:

Sokan nem veszik komolyan, és nem foglalkoznak,hogy napozás és szoláriumozás közben milyen sokat ártanak a bőrnek! Nem azonnal alakul ki és ilyenkor az embert csak a szép barna bőr érdekli, én például még sosem voltam szoláriumban, de azért mert láttam rá elrettentő példát! Közeli családtag folytonos szoláriumozása rettenetesen megcsúfította a bőrét hiába próbálta ápolni és szépíteni, sokkal idősebbnek néz ki a koránál! Számomra ez elég volt ahhoz,hogy ne szoláriumozzak egyszer sem, ráadásul rengeteg anyajegyem is  van ezért sem szoktam napozni sem, de a hatása ugyan olyan mint a szoláriumnak! Sokan nem tartják be a napozási szabályokat és délben kifeküdnek napozni, naptej nélkül. Ha valaki szeretne egy kis bőrszínt annak azt javaslom,hogy délután napozzon és nem kell órákig a napon aszalódni!
De mit is tesz a bőrünkkel az UV sugárzás?
Az UVA sugárzást a DNS és az urocanic sav nyeli el, ez a vegyi folyamat válaszreakcióként oxidációs folyamatot indít el a DNS-ben, nucleid savban, proteinben, lipidekben. Ezt nevezik oxidatív károsodásnak. Az UCB sugarak egyik hullámhosszba tartozó fajtája a felhám között okoz károsodást, az UVA egy fajtája pedig mélyebbre hatol a bőrben, és az epidermiszben tesz kárt, és érinti a vérereket is, növeli a sejtek oxidációját.
Az ultraviola B rákkeltő hatású, a DNS-ben okozhat mutációt.
(Forrás:http://www.fitway.hu/index.php?module=e_sz_all&tid=38)
Tehát a bőrünk veszít a feszességéből, víztartalmából és hiába hidratáljuk! Ne feledjük a bőrrákot sem! Én mindenkinek azt ajánlom, hogy csak nagyon körültekintően szoláriumozzon és napozzon, többet ér az ember egészsége mint a barna bőr!

Dohányzás és alkohol fogyasztás:

Szerintem ezt nem kell részletesen leírnom, hogy miért is a dohányzás gátolja a helyes vérkeringés így nem kerül elég oxigén a bőrbe! egy felmérés szerint a dohányosok bőrén tízszer annyi ránc keletkezik mint a nem dohányzókén. Nagyon jól tudjuk, hogy több káros hatása is van a dohányzásnak itt az ideje, hogy  egy rossz szokástól is megváljunk, hogy 40 évesen ne 60 évesnek nézünk ki!
Túlzott alkoholfogyasztás 
az alkohol hatására az arc másnap reggelre felpuffad, ez pedig ideiglenesen megfeszíti a bőrt; a duzzadás, majd a rá következő összehúzódás váltja ki a ráncokat. Legközelebbi ereszd el a hajam buliba gondolj erre és egy két pohár koktél után inkább igyál ásványvizet és már is sokat tettél a bőrödért!

Ti mit tesztek meg a bőrötökért?

2 megjegyzés:

  1. Jó kis cikk lett! :)
    Én szerencsére nem vagyok a napozás szerelmese, és nem is dohányzom, szal eszerint van esélyem még! :D alkoholizálni se szoktam gyakran, jeee :)
    am sok vizet iszom, és csak jó minőségű krémeket kenek magamra, remélem ez számít valamit :)

    VálaszTörlés
  2. Lesz még folytatása ennek a cikknek, tehát írok még a külső hatásokról, meg a belső hatásokról, meg krémekről! Örülök, hogy tetszett a cikk! :)

    VálaszTörlés