2011. július 11., hétfő

Hogyan vészeljük át a kánikulát?


Én személy szerint sosem szerettem a nyarat, ősz és tél párti vagyok, mivel nyáron mindig sokat fájt/fáj a fejem és utálom, hogy mindenben melege van az embernek. Persze tudom, hogy nem egész nyáron van kánikula, de ha a hőmérő higanyszála elhagyja a 30°C-ot és kúszik fölfelé az már elviselhetetlen napközben.

De itt van pár tipp amivel elviselhetőbbé lehet tenni:
Ha tehetjük ilyen időben 11-16 óra között ne tartózkodjunk kint, persze ha muszáj akkor ne feledkezzünk meg a megfelelő védelemről vagyis kenjük be magunkat naptejjel, vegyünk fel egy csinos kalapot, kendőt ezáltal is védjük a hajunkat. Ami még nagyon fontos a megfelelő folyadék, ilyenkor nem ajánlatos cukros üdítők, mert nem oltják olyan jól a szomjunkat inkább fogyasszunk ásványvizet!
   

Ha a munkahelyeden nincs légkondi vagy nagyon meleged van akkor tartsd a csuklódat hideg víz alá le fog hűteni,de a nyakadat és az arcodat is megmoshatod hideg vízzel már is sokkal jobban fogod magadat érzeni.

Hűtsd magadat arcpermetekkel indulás előtt tedd a hűtőbe, de akár hideg ásványvízzel is feltöltheted a flakont, de csak az arcodra fúj, tegyél egy keveset a csuklódra és a bokádra!
Próbálj lengén öltözni lehetőleg természetes anyagú ruhákat felvenni(len, pamut), kerüld a szűk ruhákat!


Mielőtt elmész otthonról zárj be minden ablakot, használj függönyt vagy más sötétítőt és lehetőleg este szellőztess ki alaposan, a jégkockatartóba tegyél vizet és irány be a fagyasztóba mire hazaérsz jégkocka lesz belőle és remekül lehet alkalmazni fincsi limonádé készítéséhez!

Pár hűsítő recept:

Mézes citrusital

1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 10 evőkanál grapefruitlé, 10 evőkanál narancslé, jégkocka, ásványvíz.

Jó alaposan keverjük el a mézet és a gyümölcsleveket, de méz helyett lehet használni cukrot/barna cukrot ízlés szerint majd adjunk hozzá ásványvizet és a jégkockákat!

Cukormentes limonádé:

1 citrom vagy 1 narancs, ásványvíz,  jég

Csavard ki a citrom vagy narancs levét majd adjuk hozzá ásványvizet és a jégkockát.

Jeges tea:

3-4 db bármilyen  tea filter,  2 + 8 dl víz cukor 1 citrom ízlés szerint , jég

A filtereket tegyük egy hőálló pohárba és öntsünk rá 2 dl forrásban levő vizet, majd hagyjuk állni öt percig.
A filtereket vegyük ki majd öntsünk rá 8 dl jól lehűtött vizet és dobjunk bele pár db jégkockát. Ízlés szerint cukrozható, illetve citrommal vagy citromkarikákkal ízesíthető, de ez el is maradhat.


Ti, hogyan vészelitek át a kánikulát?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése